Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren – om näringslivet i Västsverige och den stora bristen på kompetens

  Johan Trouvé är VD på Västsvenska handelskammaren här i Göteborg och har stor insyn i näringslivet i Västsverige. Tillsammans med sina kollegor arbetar han för att stärka möjligheterna till att driva företag i regionen och han ser överlag positivt på den utveckling vi har här. Det är mycket spännande projekt på gång i området just nu och för den som vill vara med där det verkligen händer är vår del av landet helt rätt plats att vara på.

  Berätta, hur går det för näringslivet i Västsverige just nu?

  I Västsverige har vi ett näringsliv som mår bra trots pandemi i världen och krig i Europa, vilket gör att vi sticker ut. Vi har en pågående förändring av fordonsindustrin som genererar nya stora etableringar såsom två batterifabriker som kommer att sysselsätta väldigt många människor och ett petrokemiskt kluster med stora investeringsplaner som kommer att generera sysselsättning för underleverantörer. I Västsverige har vi en stark stadsutveckling och det byggs som aldrig förr med vad som förmodligen är det högsta kranindexet vi någonsin haft. Life Science sektorn växer, samlar och stärker sig i och med att man bygger ut GoCo Health Innovation City ute vid Astra Zeneca och Sahlgrenska utvecklas i det man kallar Sahlgrenska Life med flertalet spännande projekt på gång. Vi får signaler om att den maritima sektorn går starkt med allt ifrån att det utvecklas produkter från havet, utvinns energi därifrån och beställs nya fartyg. Vi har även många intressanta start-ups på väg upp nu! Detta är alltså tillsammans några av de största industrisatsningarna på länge Västsverige.

  Sedan har vi förstås en oerhört tragisk situation med krig i Europa som påverkar oss alla och vi vet inte riktigt vart kriget och dess effekter tar vägen framåt. Vi har stigande el- och energipriser som påverkar företagen samtidigt som räntorna är högre och den stundande inflationen för med sig kostnadsökningar som kommer att påverka både företag och konsumenter. Detta skapar orosmoln med en otrygghet i att planera för framtiden. Men, just vår region har de största möjligheterna till att vara del av lösningen i framtiden! Både med ny regionalt producerad el, nya kraftledningar och en kompetens i vätgasekonomin, som kommer med elektrifieringen. Den låga kronkursen vi har just nu påverkar näringslivet på många sätt och gör att vissa produkter blir dyrare. En sektor som dock gynnas av att kronan sjunkit i värde är exportföretagen, som får stora utväxlingar just nu. Generellt måste jag säga att jag känner mig trygg i att vi kommer att ha en fortsatt fin och stark ekonomisk tillväxt och att vi i Västsverige kommer att klara oss betydligt bättre än övriga landet.

  logo

  Flipr Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Flipr Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Följ oss

  LinkedIn