Camilla Helgesson, HR-konsult på Volvo Cars – om att jobba som egen konsult

  Camilla Helgesson startade under 2020 eget bolag för att som konsult ta sig an olika uppdrag inom HR och ledarskap. Just nu har hon ett interimsuppdrag på Volvo Cars där hon arbetar globalt med rekrytering, både operativt och med strategiskt utvecklingsarbete. Camilla berättar om sitt uppdrag och vad de största skillnaderna är med att jobba som egen konsult jämfört med att ha en fast anställning. Hon trivs bra på sitt nuvarande uppdrag på Volvo Cars då hon har en varierad roll i en intressant verksamhet där hon får vara med och påverka och bidra.

  Vad var det som gjorde att du tog beslutet att starta ditt eget konsultbolag?

  Min senaste tjänst var som HR-chef på ett nischat teknikbolag. Det var en spännande och utvecklande roll på ett kul företag. Coronapandemin påverkade tyvärr företaget negativt under 2020 och vi var flera som fick lämna våra tjänster. Det var då jag tog tillfället att bli egen konsult och startade bolaget Ocean HR and Management AB. Namnet valde jag eftersom jag ser att det finns oceaner av möjligheter och tjänster inom HR, och dessutom älskar jag havet.

  Just nu har du ett interimsuppdrag på Volvo Cars. Vad innebär ditt uppdrag?

  Jag arbetar inom en del av Volvo Cars som heter Uptime, de driver Customer Relations Center för Volvo Cars och Polestars kunder på olika ställen i världen. Mitt uppdrag är att tillsammans med en konsultkollega och Uptimes globala ledningsgrupp arbeta för att hitta processer och verktyg för att jobba effektivt med deras rekryteringar när de nu är i en stark tillväxt. Hittills har rekryteringar och även konsultinhyrningar hanterats på olika sätt i de olika länderna så uppgiften är att samordna för att skapa en kvalitativ rekryteringsprocess som är effektiv och fungerar globalt just för Uptimes verksamhet.

  Utöver det strategiska utvecklingsarbetet arbetar jag även operativt i rekryteringsuppdrag och är även inblandad i närliggande områden med frågor kring onboarding, kultur och värderingar, språktester m.m. Jag kommer även att vara med och utbilda chefer i våra rekryteringsprocesser och tillhörande verktyg. Uptime fortsätter att växa och ska bara i år anställa hundratals personer världen över, varav flertalet tjänster är till deras nordiska HUB i Torslanda.

  Vad är största skillnaden mellan att jobba som egen konsult och att ha en fast anställning?

  Jag är alltid engagerad i mitt jobb oavsett vilken roll jag har. Huvudsaken är att det är intressanta arbetsuppgifter, att jag känner att jag bidrar och att det är en miljö med framåtanda och trevliga kollegor. Men som konsult har jag en mer rådgivande approach med ett utifrån-perspektiv. Jag bygger upp något för kunden som ska fungera på lång sikt även när jag inte är där. Jag känner också att det finns en lite större flexibilitet när det gäller val av uppdrag och arbetstider, samt att jag har möjlighet att styra min ekonomi på ett annat sätt. Sen blir det korta beslutsvägar när man är både chef och medarbetare i samma person.

  Det finns såklart både för- och nackdelar. Som egenföretagare behöver man ju ha nya uppdrag framåt vilket kan skapa viss oro, men jag har ett bra nätverk och erfarenheter från tidigare roller inom HR och rekrytering, ledarskap och försäljning, så jag ser goda möjligheter att kunna bidra i andra uppdrag och roller framöver.

  Har du något råd till den som funderar på att starta eget och bli konsult?

  Det har varit lärorikt att starta eget bolag. Jag var lite rädd att mista tillhörigheten till ett företag och gemenskapen med kollegorna men jag har insett att det fungerar fint även som konsult. Det var inte heller så komplicerat att starta företag som jag trodde. Man får vara lite strukturerad när det gäller administration och ekonomi men det är inte så svårt och det finns mycket hjälp att få digitalt. Våga prova om du vill!

  logo

  Flipr Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Flipr Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Följ oss

  LinkedIn