Andreas Holmström – om vad som krävs för att lyckas som Interim Chef

  Andreas Holmström är idag Interim Chef via Flipr. Detta är Andreas tredje interimsuppdrag sedan han bestämde sig för att starta eget. Vi pratades vid för att höra lite mer om hans nuvarande uppdrag, vad som är viktigt för att lyckas som interim chef samt vad man som bolag vinner på att ta in en interimare förutom att få någon som ”håller ställningarna”.


  Vad kan du berätta om ditt uppdrag?

  Jag är chef för en avdelning med experter som tidigare har tillhört ett eget bolag. Uppdraget är ett förändringsarbete där det gamla varumärket skall återupprättas och verksamheten få tydligare, mer fristående, mål och styrning.

  När den här resan är över är även min roll på bolaget över. Det är tydligt varför det behövs en interimare här – de behöver inte samma profil för att driva förändringsresan jämfört med det som krävs för att förvalta resultatet.

  Vad har varit ditt fokus under det här året?

  Det har varit att förstå verksamheten och bestämma hur vi ska genomföra förändringen, på vilka sätt vi ska samarbeta samt sätta gränser och mål. Det handlar mycket om att fånga upp många idéer och viljor från flera olika delar av organisationen. Peta lite på ömma punkter och inte vara rädd för att leta upp och lufta gamla surdegar.

  Vad är viktigt för att lyckas som interim chef?

  • Att komma igång snabbt, vara nyfiken och trivas med att kastas in i situationer med ofullständiga ramar och förutsättningar.
  • Att snabbt sätta sig in i organisationen och hitta de områden där du kan göra nytta och driva ditt uppdrag.
  • Kommunikation är viktigt, du behöver stämma av med uppdragsgivaren så att ni drar åt samma håll och har samma förväntningar men även med teamet och övriga organisationen.
  • Vara villig att kavla upp armarna och ta tag i en del saker för att komma vidare inom tidsramen även om det kanske inte är ditt jobb egentligen.

  Vad vinner man som bolag på att ta in en interim chef (eller ledare) förutom att få in någon som ”håller ställningarna”?

  Du får någon med kort startsträcka, fri från internpolitik med ett annat perspektiv. Du kan fokusera på vad som behövs på kort sikt utan att kompromissa med långsiktiga behov. Det är viktigt att man som beställare vet varför man tar in en interim chef och är tydlig med vad som behöver uppnås. Många företag är rädda för kostnaden, en faktura är väldigt konkret, men ofta glömmer man att jämföra det med kostnaden som uppstår när det handlar om frånvaro av ledarskap och ineffektiva processer eller missade möjligheter.

  logo

  Flipr Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Flipr Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@flipr.se

  Följ oss

  LinkedIn